Mei 2022

30 mei- Er werd veel bouwmateriaal gebracht afgelopen week. De komende 2 a 3 weken wordt de oprit geëgaliseerd en er wordt beton gestort. Hierdoor kunnen er geen vrachtwagens bij de bouwplaats komen.

Jorge en Angel hebben de bouwmaterialen nodig voor de laatste fase van het eerste Canarische dak. Op het hout en de afdekfolie werd tussen panlatten de isolatie aangebracht. Daarbovenop kwam een golfplaat. Ze kregen hulp van Orlando.

Het leggen van de dakpannen is werk voor alleen Jorge en Angel. Het gemengde cement wordt met een soort galg naar boven getakeld en op het dak op de dakpannen gesmeerd. Het is een zorgvuldig werkje waarbij Jorge voortdurend aan het meten is. Alle tegeltjes moeten precies op lijn en op de juiste afstand worden gelegd. Eerst hol, de volgende laag bol. Een monnikenwerkje waar ze de komende weken nog wel mee bezig zullen zijn.

21 mei- Gisteren hadden we een uitgebreid gesprek met aannemer Oscar. We hebben een tijd geleden afgesproken dat we regelmatig een gesprek inlassen om de voortgang van de werkzaamheden na te lopen. En dat bevalt prima.

De bouw loopt de laatste tijd prima op schema en Oscar hoopt eind september klaar te zijn met de bouw van ons huis. Omdat alle bouwvakkers komende weken druk bezig zullen zijn met ons huis, zal er minder gebouwd worden aan de vakantiehuisjes.

Oscar had de elektricien meegenomen en samen tekenen we de plekken in waar de aansluitingen voor licht en de stopcontacten gaan komen. Hij gaat komende week beginnen. Jorge en Angel zullen de sleuven uit de verse betonmuren slijpen. Komende week zal ook de loodgieter komen voor de aansluitingen.

Intussen zijn de Canarische daken dichtgetimmerd en heeft de timmerman zijn spullen gepakt. Jorge en Angel gaan de daken verder afwerken.

Op de houten constructie komt eerst een vochtwerende folie. De randen van de daken worden met cement iets hoger gemaakt, zodat de onderste rij dakpannen iets vlakker lopen. Een gebruikelijke constructie en wij vinden het een mooie oplossing.

Op het folie komt eerst een lattenopbouw met isolatie ertussen. Daarop komt een isolerende golfplaat en daarop komen de oranje-bruine dakpannen. Jorge heeft een voorbeeld meegenomen en we zijn blij met de kleur. Toen we destijds de pannen uitzochten hadden we de keuze uit knaloranje en saai-bruin. Ergens in het proces van aankoop hebben we gelukkig een middenweg kunnen kiezen en dat lijkt prima uit te pakken.

We spraken ook met Oscar over de oplopende materiaalkosten. De dakpannen zijn bijvoorbeeld afgelopen tijd dubbel zo duur geworden. Hoewel we natuurlijk een vaste prijs hadden afgesproken voor het hele project, spreken we af dat we zullen meedenken in oplossingen als het budget ernstig in de knel gaat komen.

Omdat we afgelopen week definitief het zuidelijke deel van ons grondstuk aan Andreas en Ulrike hebben verkocht, bespreken we met Oscar ook de bouw van een zwembad en 2 jacuzzi’s. Oscar houdt niet van jacuzzi’s, maar als we duidelijk maken dat we niet de standaard prefab plastic bubbelbadkuipen bedoelen, maar dat het meer natuurlijk gevormde hottubs worden, is hij direct voor. Hij gaat een ontwerp maken met een aanvullende calculatie. En wij mogen alvast gaan nadenken over de plek voor de hottub in de tuin bij ons huis.

10 mei- We wonen op een eiland vol tradities. Net als in de rest van Spanje worden vooral de Christelijke Heiligen vereerd met een ruime hoeveelheid aandacht en bijpassend aantal vrije dagen. In Nederland is het vieren van tradities veel beperkter. Naast een handje vol Christelijke traditionele feestdagen gaat alleen voor de verjaardag van de Koning of de bevrijding de vlag van zolder.

Maar tijdens de bouw van een huis gaat in Nederland steevast de vlag uit als het hoogste punt van het dak is bereikt. De vlag gaat aan de hoogste balk en de opdrachtgever komt langs met drankjes. Pannenbier. Een fraaie traditie, die wij ook en misschien wel juist omdat we hier zijn in ere willen houden. En vandaag was het zo ver. Timmerman Juan Carlos heeft samen met Jorge en Angel de balkenconstructie voor het eerste Canarische houten dak voor ons huis gemaakt. Een ingewikkelde houten constructie die hij in de werkplaats op maat had voorbereid.

Pannenbier kennen de bouwvakkers hier eigenlijk niet. Maar toen we vanmiddag aankwamen met bier en hapjes was de nieuwe traditie direct welkom. De vlag moeten we er maar bij bedenken, maar het eerste dak op ons huis krijgt duidelijk vorm. En weer ziet het bouwwerk er meer uit als een woonhuis. Terwijl de bouwvakkers zich de biertjes goed laten smaken, fantaseren wij alvast hoe het zal worden als beide daken af zijn.

De mannen verwachten al deze week beide Canarische daken dicht te hebben. Daarna zullen Jorge en Angel de pannen er op leggen. Maar eerst is het feest. Cerveza de las Tejas. Pannenbier.

7 mei – De huisjes beginnen op elkaar te lijken. Het eerste vakantiehuisje is afgelopen week afgebouwd tot aan de dakrand. Als het goed is wordt volgende week de bekisting om de bovenrand en het platte dak afgemaakt en komt de betonwagen om de bekisting te vullen. Maar beide huisjes zijn duidelijk bedacht op dezelfde tekentafel. En die tekentafel stond in Nederland.

achter: ons huis met daarboven Casa Gerard en de watertank, op de voorgrond het eerste vakantiehuisje

Al weer bijna 3 jaar geleden maakten we de eerste bouwtekeningen van ons toekomstige woonhuis en de vakantiehuisjes. Samen met de architect bedachten we eerst 3 types huisjes. Na wat schaven aan de gebiedsindeling en de begroting bleven er 2 types over. Beide vakantiehuisjes zijn hetzelfde, ons woonhuis is iets breder en iets minder diep. Hierdoor is in ons huis naast de badkamer voldoende ruimte voor een extra kamer.

In het eerste vakantiehuisje is het nu nog een woud van ijzeren steunpilaren. Zij zullen de bekisting dragen waar binnenkort het beton voor het platte dak en de corona op gestort zal worden. Wanneer precies blijft nog even een vraag. Door de schaarste aan bouwmateriaal en de oplopende prijzen, is het voor aannemer Oscar een hele puzzel om binnen het beschikbare budget de materialen op tijd binnen te krijgen. We mogen echt blij zijn dat we vorig jaar een vaste prijs hebben afgesproken voor de bouw, inclusief materiaal.

Toen Jorge en Angel afgelopen week niet verder konden met het eerste vakantiehuisje, gingen ze verder met de binnenmuren van ons huis. En meteen wordt de nog holle ruimte een woonhuis met kamers. In de virtuele douche kunnen wij ons al zien staan. Naast de badkamer komt de extra kamer. Het wordt een kamer voor opslag van dingen die we nodig hebben voor de vakantiehuisjes, de wasmachine, een extra logeerbed en stellingen vol met allemaal spulletjes waar we nog geen plek voor hebben. Als de binnenmuren allemaal zijn opgebouwd wordt het tijd om te bepalen waar de elektra-aansluitingen moeten komen. En dat gaat allemaal tegelijk met de timmerman die komende week ook eindelijk komt om de schuine daken op te bouwen. Tenminste, zo is ons door Oscar beloofd.

1 mei – Deze week is er op de bouwplaats niet gewerkt aan ons woonhuis. De timmerman is nog bezig met de voorbereiding van de 2 houten daken en doet dat tot nu toe in zijn eigen werkplaats. Jorge en Angel konden nog niet verder omdat het beton van het platte dak en de corona moet drogen. Volgende week zou het proces van drogen klaar moeten zijn en kunnen zij de bekisting verwijderen. Dat komt goed uit want de bekisting is weer nodig voor het dak van het eerste vakantiehuisje.

Deze week waren de buitenmuren van het eerste vakantiehuisje aan de beurt. Het gaat een stuk vlotter dan bij ons huis. De bouw vordert veel sneller als de pilaren worden gestort voordat de muren zijn gebouwd. Nadat we vorige week hadden doorgesproken waar we de uitsparingen voor de ramen willen hebben, kunnen Jorge en Angel naar hartenlust holle betonstenen stapelen. Vrijdag kwam er zelfs een derde bouwvakker bij om te helpen de lateien te vullen boven de deuren en de ramen. Komende maandag is een vrije dag en Jorge en Angel willen de meeste blokken gestapeld hebben voordat ze later komende week weer terug gaan naar ons huis. De zuidmuur van de slaapkamer blijft voorlopig open voor het aanvoeren van bouwmateriaal.

Aan de binnenkant van de muren wordt een blauwe lijn gezet. Een referentielijn. Vanuit deze lijn worden de ramen uitgezet. De lijn geeft de hoogte aan van 1 meter boven het vloeroppervlak nadat de dekvloer is gestort. De lijn staat als je in het huis staat helemaal rondom, overal op dezelfde hoogte. En hoe meet je een lijn die in een horizontaal vlak op de muren staat? Dat kan natuurlijk met een laser met waterpas…maar als je die niet bij de hand hebt? Ik zag Jorge en Angel op een ochtend staan, beide met de uiteinde van een smalle doorzichtige slang in de handen. De slang was precies tot de blauwe lijn gevuld met water. De Wet van de communicerende vaten deed de rest. We hadden de doorzichtige slangetjes al vaker rond de bouwplaats zien liggen en vroegen ons al af wat de functie was. Nog nooit eerder gezien, maar bijzonder effectief en accuraat.

Scroll naar boven