Registro

Vandaag positief bericht ontvangen uit La Palma van Jeanette, de verkopend makelaar. Ondanks de totale lock-down in Spanje, wordt er nog gewerkt door de notaris en de gemeente.

Op dit moment is de verkoper van ons grondstuk samen met Jeanette bezig met de eigendomsrechten en het vastleggen van de juiste kavelgrenzen. Vroeger waren de landerijen in het buitengebied op La Palma van niemand. Als iemand in het buitengebied een stuk grond in gebruik nam was dat van hem en werd het eigendom later verdeeld binnen de familie of bekenden. De overdracht werd vaak mondeling geregeld en bezit werd in de loop van de tijd steeds verder opgedeeld in kleine stukken, die weer werden verdeeld onder de kinderen.

In de jaren ’50 kwamen veel mensen uit Zuid Amerika naar La Palma op zoek naar werk. Zij werden hartelijk ontvangen en kregen voor de landbouw stukken grond toebedeeld die nog van niemand waren. Toen de economie in Zuid Amerika in de jaren ’70 en ’80 weer aantrok gingen veel van hen weer terug en lieten hun grondstukken achter. Eigenaren van deze stukken zijn vaak niet meer bekend of inmiddels al lang overleden..

Op die manier ontstond er een grote lappendeken aan grondstukken waarvan eigenlijk niemand wist bij wie iets hoorde en waar de grenzen lagen.

Als er al een grondstuk officieel werd verkocht, kon dat worden geregistreerd in 2 verschillende kadasters. Inmiddels is de regelgeving vernieuwd en moet een eigendom al voor de overdracht in ieder geval worden geregistreerd bij 1 centraal kadaster: het registro. Onderstaand plaatje geeft de kadastrale grenzen rond ons grondstuk weer zoals ze nu ingetekend zijn in het kadaster..

Onderstaand model geeft aan hoe het straks geregistreerd moet zijn. Oftewel, dit stuk hebben we als het goed is gekocht.

De tekening is gemaakt, de coördinaatpunten zijn bepaald en de kavelgrenzen zijn getrokken. Het grondstuk is opgedeeld in 7 stukken, de 7 verschillende kleuren. De reden daarvoor komt in een later blog terug. Nu zitten we in de fase dat de buren die grenzen aan ons grondstuk, goedkeuring moeten geven over deze grenzen. Normaal worden de buren opgeroepen om naar de notaris te komen en daar een document te tekenen waarin ze aangeven dat ze het ermee eens zijn. In deze tijd van corona is dat vooral voor de oudere buurtjes erg lastig. Het plan is nu dat de notaris bij alle buren op bezoek gaat om hen het document met de eigendomsgrenzen te laten tekenen. Als dat allemaal gelukt is kan het hele verhaal bij het registro worden ingeleverd. Als het registro de eigendomssituatie heeft vastgelegd, kan de overdracht plaatsvinden. De verwachting is nog steeds dat dit rond eind april kan gebeuren.

De vraag is alleen, kunnen wij dan die kant op… vamos a ver.

2 gedachten over “Registro”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven